Βελούδινέ μου κατιφέ | Ρεμπέτικο


Ρεμπέτικο

Μια παράσταση χορού

για τους ρεμπέτες

Ο ξεριζωμός, η σύγκρουση των ονείρων με την πραγματικότητα, η μετανάστευση, η άρνηση του αστικού προτύπου με επακόλουθο την περιθωριοποίηση και η δύναμη της ζωής είναι οι άξονες του έργου.

 


 
Η επιλογή των τραγουδιών διατρέχει την πρώτη περίοδο του ρεμπέτικου από τον ερχομό των προσφύγων μέχρι τον μεσοπόλεμο.

Ο νεοκλασικός χορός συγχωνεύεται με τις χαρακτηριστικές φιγούρες του ρεμπέτικου, ζεϊμπέκικου και χασάπικου σ’ ένα ενιαίο σύνολο.

Ρεμπέτικο

Το ρεμπέτικο προέρχεται από τη μουσική των μεγαλύτερων, κυρίως παράκτιων πόλεων της Μικράς Ασίας, όπου ζούσαν μεγάλες ελληνικές κοινότητες. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κύριο κέντρο της μουσικής του ρεμπέτικου ήταν το πολυεθνικό λιμάνι της Σμύρνης. Οι μουσικοί της Σμύρνης επηρεάστηκαν όχι μόνο από τους ανατολικούς ήχους αλλά και από τη μουσική ευρωπαϊκού στιλ πολλών ευρωπαϊκών κοινοτήτων στην πόλη, κυρίως των Ιταλών. Μετά τη Μεγάλη Φωτιά της Σμύρνης πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ρεμπέτικης μουσικής στην Ελλάδα.

Ο Μάνος Χατζιδάκις συνοψίζει τα βασικά στοιχεία του ρεμπέτικου σε τρεις λέξεις με ευρεία παρουσία στο λεξιλόγιο του σύγχρονου ελληνικού μεράκι, κέφι και καημού.

Συντελεστές

Χορεύουν:

Σόφη Αλυσανδράτου, Σοφία Κουρτέση, Γιάννης Λάβνερ, Καλλιόπη Ιωαννίδου κ.α.

Σχεδιασμός φωτισμών:

Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Διάρκεια: 50 λεπτά

Η παράσταση «Βελούδινέ μου κατιφέ» ανέβηκε από την ομάδα χορού «7ο Βήμα» στο Θέατρο Αργώ στις 8, 9, 15 και 16 Μαΐου 2015.

Αφίσα 7ο βήμα 35x50 final